Om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en onze energievoorziening veilig te stellen, bouwt België tegen 2030 drie nieuwe windparken in de Prinses Elizabethzone van de Noordzee. Een unieke voorwaarde hierbij is dat burgers moeten kunnen investeren in deze projecten.
Burgers kunnen direct deelnemen door te investeren in een van de 34 burgercoöperaties voor hernieuwbare energie, verenigd in SeaCoop, en zo mede-eigenaar worden van de windturbines.
Dit betekent dat ze kunnen profiteren van de opbrengsten en de stroom kunnen afnemen.
Volgens de wet moet minimaal 2% van de investering van een windpark door burgers komen, maar meer is toegestaan. Tot 25% van de opgewekte stroom kan naar deelnemende burgers en lokale besturen gaan.
En dat betekent dat we stabiele elektriciteitsprijzen kunnen geven voor lange periodes (tot 20 jaar). Hierbij wordt er niet gestreefd naar een zo hoog mogelijke winst, wel naar een billijke verdeling van de lasten en de lusten.
Navitas staat klaar om zoveel mogelijk burgers de kans te geven om mee te investeren in de Noordzeewind; hiervoor geven we 1200 aandelen van 25O euro uit.
(Lees hieronder het persbericht dat werd verspreid n.a.v. de publicatie van het Koninklijk Besluit dat burgerparticipatie in off-shore windprojecten op zee verplicht)